Wielkanocna Babka Piaskowa.. Ciasto, na które zawsze czekam.. idealne w swojej prostocie, smaczne i zawsze pięknie prezentuje się na świątecznym stole
Podaję Wam poniżej przepis mojej babci, który od lat u mnie w domu funkcjonuje. Jedyne zmiany, jakie czasem wprowadzam, to dodatki
5 jajek
180 g cukru (ja daję drobny biały, ale może tez być trzcinowy, choć wtedy kolor babki będzie zupełnie inny)
cukier wanilinowy
200 ml oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej tortowej
180 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny lub ekstrakt naturalny cytryna
szczypta soli
Jajka ubić z cukrami na puszystą, białą masę. Ubijać długo, 3-5 minut, aby cukier cały się rozpuścił. Do masy jajecznej dolewać powolutku olej, cały czas mieszając (już na wolniejszych obrotach). Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski, dać szczyptę soli, wymieszać i wsypać do masy. Dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt i mieszać delikatnie do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 175°C (góra-dół). Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto i kilka razy uderzyć formą o blat, aby się ciasto wyrównało.
Piec około 40-45 minut, na środkowej półce. Ostudzić na kratce.
Podawać z cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.
Babka jest puszysta, delikatna, rozpływa się w ustach i zachowuje świeżość przez kilka dni!
Smacznego!