Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną i poszukuje alternatyw dla tradycyjnych, pełnych tłuszczu i cukru słodkich przekąsek. Wegańskie zdrowe ciasteczka to idealny wybór dla wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się smakiem, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. To również świetna propozycja dla osób z nietolerancjami pokarmowymi lub alergiami. Nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Co sprawia, że te ciasteczka są tak wyjątkowe? Przede wszystkim składniki, które są naturalne i pochodzenia roślinnego. Zamiast tradycyjnych dodatków, takich jak: masło, jajka czy cukier, używamy zdrowych alternatyw: oleju kokosowego, miodu, mąki migdałowej. Owocowa konfitura dodaje im intensywnego smaku i soczystości. Zapraszam po przepis!
Wegańskie zdrowe ciasteczka to świetna alternatywa dla tradycyjnych, słodkich przekąsek!
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas przygotowania:
60-70 minut
Składniki:
KONFITURA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA
- 400 g rabarbaru
- 2 łyżki miodu z czarnym bzem Royal Green Elderberry
- 1 łyżka wody
- 300 g słodkich truskawek
- Szczypta soli
- 1 laska wanilli (lub 1 łyżeczka ekstraktu)
- 2 łyżeczki wody różanej do smaku (opcjonalnie)
CIASTO / spód
- 200g płatków owsianych
- 70g mąki migdałowej
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g oleju kokosowego extra virgin Royal Green
- 60 ml cukru z kwiatu kokosa Royal Green
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
KRUSZONKA
- 100g płatków owsianych
- 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Royal Green
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin Royal Green
- 100g migdałów
- Szczypta soli
- 3 łyżki mąki migdałowej
Wykonanie:
Zacznij od zrobienia konfitury: z grubsza posiekaj rabarbar i podgrzewaj go w średniej wielkości garnku wraz z wodą, pomieszaj i przykryj. Po 5 minutach wymieszaj ponownie i rozgnieć rabarbar drewnianą łyżką. Jeśli nadal jest dość twardy, przykryj i gotuj dalej, aż będzie prawie miękki. Gdy rabarbar się gotuje, umyj truskawki i usuń szypułki, a następnie grubo posiekaj. Dodaj je do miękkiego rabarbaru, dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i podziab owoce, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj miód z czarnego bzu, wodę różaną, wanilię i szczyptę soli.. Konfitura stężeje w miarę stygnięcia.
W robocie kuchennym zmiksuj na najwyższych obrotach 150 g płatków owsianych, aż uzyskasz szorstką mąkę (gruboziarnisty piasek). Dodaj mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia, a następnie mieszaj, aż będzie jednolita masa. Dodaj cukier z kwiatu kokosa, olej kokosowy i wanilię. Miksuj, aż masa będzie wilgotna, a następnie dołóż resztę płatków owsianych. Ciasto będzie dość twarde i lepkie.
Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20 cm x 20 cm. Mocno dociśnij ciasto do dna. Wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 15 minut.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę: dodaj wszystkie składniki do miksera i wymieszaj. Możesz posiekać składniki tak drobno, jak lubisz.
Wyjmij podstawę ciasta z piekarnika i rozłóż konfiturę równo na wierzchu. Posyp kruszonką i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30-35 minut, aż góra i spód będą złocistobrązowe.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a potem pokrój na kawałki. Przełóż do pojemnika i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce (do 6 dni). Gdy zrobisz większą ilość możesz je zamrozić na 2-3 miesiące.