Waniliowa tarta Lotus na ciasteczkach Lotus, z dodatkiem skondensowanego mleka i serka mascarpone to idealna propozycja na świąteczny stół. Chociaż nie tylko! Świetnie się sprawdzi, jako ciasto na weekend, do niedzielnej kawy albo kiedy pojawiają się niespodziewani goście. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedyny minus jest taki, że znika za szybko.
Bardzo sobie cenię łatwość i czas wykonania moich przepisów. Nie chcę spędzać długich godzin w kuchni, wolę ten czas przeznaczyć na wspólne chwile z rodziną. Oczywiście zawsze najbardziej istotnym elementem jest smak, ale o to nie musisz się martwić. Każdy przepis jest dopracowany i sprawdzany przez moich prywatnych krytyków kulinarnych. A wiadomo, że dziecko prawdę Ci powie!
Zrób dziś ze mną to pyszne ciacho, zapisz sobie ten przepis na później, a będziesz wracać do niego jeszcze wiele razy! Gorąco polecam!
Waniliowa tarta Lotus
Na masę potrzebujesz:
- 4 jajka
- 250 g mascarpone lub twarogu sernikowego
- 530 ml, czyli puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- budyń waniliowy
- duży cukier wanilinowy lub łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Spód:
- 200 g ciastek Lotus
- 50 g oleju kokosowego
- 80-100 g ciastek Lotus (na wierzch ciasta)
Wykonanie:
Wszystkie ciastka zmiksować na „piasek”. Odłożyć 100 g na później, do posypania wierzchu ciasta. Do pozostałych ciastek dodać miękki olej kokosowy, wymieszać, zagnieść palcami. Tortownicę o wymiarze 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę ciastek i oleju kokosowego. Uformować spód, dociskając palcami. Można zrobić lekko wyższy rant, chyba że używasz formy do tarty. Wtedy bez papieru do pieczenia, wyłożyć ciasteczka do formy. Wstawić do lodówki, do schłodzenia.
W tym czasie jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W kolejnym kroku dodawać po kolei: serek mascarpone, mleko skondensowane oraz budyń i i wymieszać do połączenia składników. Przelać na ciasteczkowy spód. Za pomocą ręcznika papierowego (lekko dotykając) usunąć powstałe bąbelki powietrza.
Piekarnik nagrzać do 170°C i wstawić ciasto. Po upływie 20 minut należy posypać wierzch tarty pozostałymi zmielonymi ciastkami i piec kolejne 40 minut. Całkowity czas pieczenia to około 60 minut.
Po upływie czasu pieczenia tartę ostudzić i serwować.
Ciasto można przechowywać 3-4 dni, w chłodnym miejscu.
Jeśli masz ochotę na sernik czekoladowy polecam ten przepis:
https://www.foodlajf.pl/sernik-kinder-czekolada/
Jest to jeden z ulubionych serników mojej rodziny, prosty w przygotowaniu i bardzo czekoladowy.
Jeśli masz ochotę na ciasto bez pieczenia to polecam serniko-brownie:
https://www.instagram.com/p/CpSt-HtMsya/?utm_source=ig_web_copy_link
Smacznego!