Koniec listopada to zawsze czas kiedy świętujemy. Urodziny mojego męża, Sebastiana, ale też inne okazje. W tym roku nie zrobiłam tradycyjnego tortu. Powstał tort bezowy z karmelizowanymi orzechami włoskimi, przełamany kwaśną borówką amerykańską. Łapcie przepis!
Beza (na 2-3 blaty):
✔️ 10 białek lub 300 ml płynnego białka (świetna opcja jeśli często robicie bezy)
✔️ 400 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
✔️ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
✔️ 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Białka ubić na sztywną pianę, ubijać długo, około 10-15 minut. Pod koniec dodawać cukier łyżka, po łyżce i ubijać do połączenia. Na koniec mąka i sok z cytryny, ubijać 1-2 minuty.
Piekarnik nagrzać do 90°C (góra-dół, bez termoobiegu)
Na papierze do pieczenia zarysować kształt koła i wyłożyć ½ piany z białek. Na drugiej blaszce zrobić to samo. Uformować szpatułką kształty i wstawić do piekarnika na 3h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić najlepiej na noc do wysuszenia.
Krem z mascarpone:
✔️ 300 ml śmietanki 30%
✔️ 500 g mascarpone
✔️ 3 łyżki cukru pudru (masa mniej słodka ze względu na słodką bezę)
Śmietankę z mascarpone ubijam razem, najpierw na wolnych obrotach, następnie na najszybszych. Jak zgęstnieje, dodaję cukier i ubijam przez chwilę, do połączenia.
Karmelizowane orzechy:
✔️ 200 g orzechów włoskich
✔️ 30 g masła
✔️ 80 g białego, drobnego cukru (może też być trzcinowy)
✔️ 70 ml wody
Wszystkie produkty wrzucić na patelnię. Ważne, żeby nie miała uszkodzeń, dobrze się nagrzewała. Na dużym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia masła, mieszając. Jak pojawią się pierwsze „bąbelki” i wrzenia płynu, zmniejszyć na średni ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu do odparowania wody. Szczególnie pod koniec procesu karmelizowania trzeba mieszać, aby cukier się nie przypalił. Jak już płyny odparują – najlepiej przełożyć orzechy na papier do pieczenia i ostudzić.
Ostudzony blat bezowy posmarować połową kremu. Poukładać borówki. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć ostudzone orzechy i owoce. Można dodać listki mięty.
Smacznego i sto lat!