♥️ TIRAMISU ♥️ w wersji dla dzieci, kobiet w ciąży i mam karmiących, ale za to ze słodkimi malinami!
Ten pyszny, włoski deser najlepiej zrobić z samego rana, aby miał czas stężeć w lodówce do popołudniowej kawy. A najlepiej robić go dzień wcześniej i na noc zostawić w lodówce.
Będzie idealny na każdą okazję, na urodziny, imieniny, czy zwykły, rodzinny weekend.
Składniki na 6-8 porcji:
✔️ 2 żółtka
✔️ 150g drobnego cukru
✔️ 400ml śmietanki 30% lub 36%
✔️ 500g serka mascarpone
✔️ kawa rozpuszczalna dobrej jakości
✔️ gorzkie kakao
✔️ biszkopty
✔️ maliny (truskawki lub borówki)
Żółtka utrzeć z cukrem na puchatą masę, dodać mascarpone i razem wymieszać. W drugiej misce ubić śmietankę. Mój sposób na ubijanie śmietanki: najpierw miksuję na średnich obrotach, jak zaczyna gęstnieć to włączam najszybsze i po chwili znowu średnie. Nigdy mi się nie zważyła. Ubitą śmietankę dodać do jajek z mascarpone. Miksować razem przez kilka chwil i wstawić do lodówki.
Do miseczki wsypać 4-5 łyżeczek kawy, zalać gorącą wodą. Kawa musi być mocna. Ostudzić. Moczyć biszkopty (tak, aby nie były zbyt miękkie, ale też nie za suche) i wyłożyć nimi dno naczynia, w którym robicie deser. Następnie ułożyć połowę masy mascarpone, maliny i posypać kakao. Kolejna warstwa to znowu namoczone w kawie biszkopty, masa mascarpone, gorzkie kakao i na wierzch maliny. Włożyć do lodówki na minimum 6-7h.
Rada: jeśli chcecie zrobić wersję tradycyjną – do kawy dodać amaretto. I pominąć maliny.
Smacznego!