Kiedy otwierasz lodówkę i zastanawiasz się co zrobić na obiad – czasem spojrzenie na jeden produkt to początek smacznej opowieści. Tak było u mnie tym razem. Lodówka już lekko świeciła pustkami. Ale.. zobaczyłam ciasto francuskie i niedaleki termin jego ważności. A że nie wyrzucam jedzenia – zaraz pojawiły się w głowie pomysły do czego to ciasto wykorzystam.. Ograniczenia produktowe zdecydowanie działają na kreatywność w kuchni i powstała ta oto propozycja obiadowa..
Tarta z pieczonymi ziemniaczkami i tuńczykiem to pyszny pomysł na obiad!
Składniki:
ciasto francuskie (gotowe, ze sklepu, ale można zrobić samemu)
6 średnich ziemniaków
cebula
2-3 ząbki czosnku
puszka tuńczyka
kilka pomidorków koktajlowych bez skórki
garść pokrojonej dymki
łyżeczka suszonego rozmarynu
3 jajka
200 ml śmietany 18%
3 łyżki jogurtu naturalnego
120g tartej mozzarelli
łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
sól i pieprz do smaku
koperek, dymka do posypania
Piekarnik nagrzać do 200-220°C.
Ciasto francuskie wyłożyć do naczynia żaroodpornego i obciążyć (na przykład grochem) i podpiec około 10 minut. W tym czasie podsmażyć cebulkę, czosnek i ziemniaczki – pokrojone w plastry. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem (drobno posiekałam). Na koniec dodać puszkę tuńczyka, wymieszać i wyłączyć ogień.
Sos: rozmieszać jajka, śmietanę, jogurt i ser. Doprawić do smaku – czosnek i sól z pieprzem.
Ziemniaczki z patelni przełożyć na podpieczone ciasto francuskie. Posypać dymką. Zalać sosem, poukładać pomidorki na wierzchu. Posypać lekko mozzarellą. Piec około 30 minut w 200°C
Smacznego!