Ta tarta na palonym maśle zwala z nóg.. Inspiracją był przepis Michała @rozkoszny
Przepadniecie, obiecuję…
Składniki na spód:
✔️ 200 g mąki pszennej tortowej
✔️ 50 g cukru pudru
✔️ płaska łyżeczka soli
✔️ 150 g ostudzonego palonego masła
Masło pokroić i wrzucić na patelnię (najlepiej z jasnym dnem). Powoli podgrzewać, do rozpuszczenia. Masło będzie się pienić, strzelać, należy je mieszać od czasu do czasu. Kiedy zacznie brązowieć trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło. Będzie mieć ciepły jasno brązowy kolor i specyficzny lekko orzechowy smak i zapach. Przelać do miseczki i ostudzić.
Składniki zagnieść razem z masłem, wyłożyć na blaszkę do tarty i włożyć do lodówki.
Składniki na farsz:
✔️ kilka jabłek
✔️ sok z 1 cytryny
✔️ 1-2 łyżeczki cynamonu
✔️ mus jabłkowy (dodatkowo, jeśli jabłka nie są soczyste)
✔️ cukier wanilinowy
✔️ płatki migdałów
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki. Zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem, cynamonem, wymieszać i odstawić. Można je też uprażyć przed pieczeniem na patelni.
Piekarnik nagrzać do 190°C
Wyjąć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem, ułożyć na wierzchu jabłka w zalewie + mus jabłkowy, posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut.
Podawać z lodami waniliowymi…
Smacznego!