/artykuł sponsorowany/
Dziś chciałabym Was zaprosić na wyjątkową podróż do Włoch, gdzie smaki tworzą prawdziwy festiwal kulinarnych doznań. Tagliatelle alla Nerano to prosta w przygotowaniu tradycyjna włoska pasta, która skrywa w sobie niezwykłe bogactwo smaków i zapachów. Jej esencją jest subtelne połączenie delikatnego makaronu, z soczystymi plasterkami cukinii. A co, jeśli powiem wam, że istnieje sposób, aby podnieść tę wyjątkową potrawę na jeszcze wyższy poziom? Otóż, tajemnicą jest dodatek Prosecco – musującego wina, które wspaniale współgra z aromatami klasycznej wersji tego dania. Nadaje jej subtelnej wykwintności i niezapomnianego smaku.
Ale od początku!
Winnicalidla.pl – moja kopalnia wiedzy i inspiracji
Przeglądając zasoby Internetu w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych i przyrządzania koktajli na bazie prosecco, natrafiłam na ciekawy artykuł „Drinki z Prosecco – 7 przepisów” na stronie Winnicalidla.pl Jestem wielką zwolenniczką wykorzystywania różnych alkoholi w kuchni, bo wspaniale wzbogacają smak wielu moich dań. A tym razem na celownik wzięłam klasyczne Prosecco, które ma ogromny wachlarz zastosowań. Z zainteresowaniem przeczytałam wpis na blogu Winnicalidla.pl o sposobie przyrządzania drinków z Prosecco, które ostatnio robią furorę podczas spotkań towarzyskich.
Prosecco pochodzi z Włoch. To alkohol, który zachwyca lekkością, ma wyczuwalne owocowe i kwiatowe aromaty. Cechuje go też delikatna kwasowość, dzięki czemu jego smak jest łagodny i orzeźwiający. Doskonale sprawdzi się jako aperitif, a także jako dodatek do lekkich i delikatnych potraw. Długo nie musiałam się zastanawiać, bo proces rezerwacji na portalu Winnicalidla.pl jest prosty i intuicyjny.
Wybór Prosecco i rezerwacja na portalu WinnicaLidla.pl
Winnicalidla.pl to portal, na którym można zarezerwować alkohole z całego świata, a później odebrać i opłacić zamówienie w sklepie, przy okazji zakupów. Także idealnie, wszystko można zaplanować i bez stresu przygotować obiad dla rodziny czy znajomych.
Na portalu Winnicalidla.pl z łatwością zarezerwujecie butelkę Prosecco Extra Dry, Perlino, która stanie się elementem naszej kulinarnej wyprawy. Wybór i oferta jest oczywiście szeroka, a przy każdym trunku znajdziecie wyczerpujący opis – ze szczegółowymi informacjami na temat pochodzenia, składu, nuty smakowej, charakteru czy sposobu przechowywania. Kilka kliknięć myszką, rezerwacja gotowa i czekamy tylko na informację kiedy możemy odebrać. Prawda, że proste?
A teraz przejdźmy do sedna naszej kulinarnej podróży. Tagliatelle alla Nerano, czyli klasyczne włoskie danie, które przeniesie nas w malownicze zakątki słonecznej Italii.
Tagliatelle alla Nerano, z sosem na bazie Prosecco to świetny pomysł na prosty i pyszny obiad
Ale pozwólcie, że zaczniemy od początku. Przygoda zaczyna się od świeżych, zielonych cukinii, które stanowią podstawę naszego wykwintnego sosu. Delikatnie podsmażone na złocisty kolor, soczyste plasterki cukinii tworzą bogaty i aromatyczny fundament. Następnie wkracza na scenę Prosecco – musujące wino, które nada naszej potrawie niezwykłej lekkości i wyrafinowanego smaku. Bąbelki doskonale współgrają z delikatnością cukinii, tworząc niezapomniany duet smakowy.
Składniki:
- Makaron tagliatelle lub spaghetti
- 2 średnie cukinie
- 100 ml Prosecco Extra Dry, Perlino
- 3-4 ząbki czosnku
- Garść listków świeżej bazylii
- Olej roślinny do smażenia
- 20 g startego parmezanu
- 20 g startego pecorino
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cukinię umyć i pokroić w plasterki. W szerokim, głębokim rondlu lub na patelni podgrzać olej roślinny i usmażyć plasterki cukinii na złoty kolor (jak frytki). Przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć następnie do miski, dodać posiekane liście bazylii i wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, al dente.
W tym czasie przygotować sos.
Na patelni, na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek. Następnie dodać 100 ml Prosecco i odparować, na średnim ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Przełożyć część startego parmezanu i pecorino, wymieszać do rozpuszczenia się sera i dodać usmażone plasterki cukinii z bazylią. Całość ponownie wymieszać, a następnie wrzucić ugotowany makaron, podlewając lekko wodą z jego gotowania. Tak oto powstaje najlepsza pasta, inspirowana przepisem prosto z Włoch.
Tak oto odkryłam dla was moją kulinarną tajemnicę. Tagliatelle alla Nerano z nutą Prosecco. Zarezerwujcie butelkę tego wyjątkowego musującego wina na portalu Winnicalidla.pl i oddajcie się niezapomnianym smakowym doznaniom. Gwarantuję, że pozostaną z wami na długo i często będziecie powracać do tego pysznego przepisu.
A do obiadu nie może zabraknąć odpowiedniego wina, które na pewno znajdziecie również na portalu Winnicalidla.pl oraz deseru – polecam klasyczne tiramisu!
Smacznego!