Piękna pogoda, złota, polska jesień za oknem – korzystajmy z tego daru natury! Spacer, rower, park linowy – nasz plan na dziś, a jak ty spędzasz niedzielę?Ostatnio rodzice przywieźli nam cały koszyk jabłek ze swojego ogrodu. Nie wiem co to za odmiana, ale pysznie kwaśne – idealne do szarlotki! Przepis na to ciasto mam również od mamy i jest to jednej z lepszych jakie do tej pory robiłam – półkruche ciasto i 2kg jabłek to musi być pyszne! Duża blacha: 2 jajka 200 g cukru cukier wanilinowy 250 g miękkiego masła roślinnego lub zwykłego 450 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 kg jabłek (zależy jak lubisz, ja daję dużo) 3 łyżeczki cynamonu + łyżka cukru trzcinowegoJajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i schłodzić około 30 min w lodówce.W tym czasie jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Podprażyć na patelni z cukrem i cynamonem. Piekarnik nagrzać do 180°C.Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt formy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć jeden płat ciasta. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć jabłka. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Piec około 60 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.Można podawać jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych. Smacznego!