Serowe mini pączusie, bez drożdży – zrobisz w 10 minut – poważnie!
Karnawał trwa, choć to już ostatnie dni, ale Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Te pączuszki są pyszną alternatywą dla tradycyjnych pączków, są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wybornie!
Składniki:
✔️ 350g sera białego sernikowego (może też być 3-krotnie mielony)
✔️ 2 jajka
✔️ 130g cukru pudru
✔️ 500g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
✔️ płaska łyżeczka proszku do pieczenia
✔️ pół łyżeczki sody oczyszczonej
✔️ 30ml wódki (tłuszcz nie będzie się wchłaniał)
✔️ 30g rozpuszczonego masła
✔️ szczypta soli
✔️ 500ml oleju roślinnego do smażenia
✔️ opcjonalnie: aromat waniliowy lub cytrynowy
✔️ opcjonalnie: konfitura lub budyń jako nadzienie (ja robię bez)
✔️ cukier trzcinowy lub biały do obtoczenia lub posypać cukrem pudrem, zrobić lukier – co kto lubi!
Jajka ubić z cukrem. Dodać ser, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Wlać wódkę, masło i ponownie wymieszać. Ciasto będzie gęste i klejące.
W garnku podgrzać olej. Nie może być wrzący, ja to robię na średnim ogniu.
Można formować małe kulki, natłuszczając ręce (bo ciasto się klei) albo iść na „łatwiznę” i nakładać małe porcje ciasta na łyżkę zanurzoną wcześniej w gorącej wodzie. Wkładać na gorący olej. Pączuszki urosną, ładnie się zarumienią, będą się nawet same przekręcać! Przekładać łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny lub bezpośrednio do miski z cukrem.
Z tego przepisu wyjdzie około 30 sztuk, choć moje dzieci po 5 minutach pytały: „Mamo pyszne, czemu tak mało?”
Smacznego !!