Sernik z dodatkiem mleczka kokosowego i białej czekolady, z kawałkami ciasteczek to istna poezja smaków. Wiem, co mówię, bo jak go zrobiłam na urodziny naszego przyjaciela – zniknął w kilka minut. Od razu mówię, że będą dokładki, nie da się od niego oderwać!
Spód:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła masła
- Jajko
- 15 g kakao
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Przełożyć na spód tortownicy (najlepiej wyłożony papierem do pieczenia). Ponakłuwać widelcem.
Masa:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 kg sera twarogowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 250 g białej czekolady z kakaowymi kuleczkami (z Biedronki)
- 1 duży budyń waniliowy
Jajka ubijać z cukrami na puszystą masę. W tym czasie podgrzać mleczko kokosowe i rozpuścić w nim białą czekoladę. Ostudzić. Do masy jajecznej dodawać po łyżce sera, cały czas mieszając. Dodać budyń i ostudzone mleczko z czekoladą. Wymieszać do połączenia i przelać na spód ciasta.
Piekarnik nagrzać do 170°C, wstawić sernik i piec około godziny. Udekorować świeżymi owocami lub wedle własnego pomysłu. Ten sernik to kozak, uwierzcie mi! Polecam gorąco!
Polecam również przepis na pyszny sernik bez pieczenia:
https://www.foodlajf.pl/sernik-na-zimno-z-biala-czekolada/
Smacznego!