Słodka inspiracja na wielkanocny stół.. chociaż nie tylko! Ten prosty, kremowy sernik skradł moje serce.. Jest delikaty, aksamitny i nie można przestać go jeść.. łap jeszcze „ciepły” przepis!
Spód:
- 300 g kakaowych herbatników
- 100 g daktyli
- 200 g orzechów (włoskie i nerkowca)
- 100 g oleju kokosowego lub masła
Daktyle zalać gorącą wodą, namoczyć 10 minut. W tym czasie zmiksować herbatniki i orzechy, a następnie daktyle. Dodać olej kokosowy i zagnieść, wymieszać składniki. Formę, tortownicę natłuścić lekko lub wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia* Wyłożyć ciasto i palcami, mocno dociskając, uformować dno i boki. Schłodzić.
*Najpierw wykładam spód, a boki tortownicy lekko natłuszczam, przycinam papier na wysokość formy i „przyklejam” do ścianek
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- Cukier wanilinowy
- 300 ml śmietanki 30%
- 300g białej czekolady
- 3-4 łyżeczki żelatyny w proszku + zimna woda
- Duże opakowanie Maltesers (135g), ale można wykorzystać np.: Michałki, kruche wafelki czekoladowe
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Twaróg sernikowy ubić z cukrem wanilinowym. W kolejnym kroku do śmietanki z czekoladą dodać napęczniałą żelatynę i całość ostudzić. Następnie dolewać masę śmietankową do sera, cały czas mieszając. Miksować do połączenia składników. Masę serową wylać ostrożnie na schłodzony spód.
Czekoladki Maltesers przekroić na połówki. Dodać do lekko stężałej masy serowej i delikatnie wymieszać. Zostawić w lodówce na 2-3h. Udekorować według upodobań.
Polecam również na przepyszny orzechowy mazurek:
https://www.foodlajf.pl/orzechowo-piankowy-mazurek/