Ciasto na weekend! Na święta, na imprezę i do kawy idealny! Szybkie, proste i smaczne! Połączenie moich ulubionych smaków.
Spód:
✔️ 5-6 białek lub 150 g płynnego białka
✔️ 100 g cukru pudru
✔️ 100 g maku niebieskiego
✔️ 100 g wiórków kokosowych
Białka ubić, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Masa serowa:
✔️ 1kg twarogu sernikowego
✔️ 4 jajka
✔️ 170 g cukru
✔️ cukier wanilinowy
✔️ 100 ml ubitej śmietanki 30%
✔️ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
✔️ 1-2 łyżki maku
Jajka ubić z cukrami na białą, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, ale tylko do ich połączenia, aby nie napowietrzyć masy.
Piekarnik nagrzać do 200°C
Masę serową przelać do formy na makowy spód. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 40 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku około 1-2h.
Polewa czekoladowa (przepis mojej mamy)
✔️ 70 g masła lub masła roślinnego
✔️ 30 g gorzkiego kakao
✔️ 100 g cukru pudru
✔️ 1-3 łyżki mleka (dodawać, jeśli zbyt gęsta masa)
Masło rozpuścić w rondelku i do gorącego masła dodać pozostałe składniki. Wymieszać rózgą do połączenia. Nie gotować. Ostudzić i nakładać na ostudzone ciasto. Całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!