Na 10 urodziny mojej siostrzenicy miałam zamówienie na sernik. Po pierwsze musiał być z czekoladą, a po drugie bez glutenu, ze względu na dietę mojej siostry. Zrobiłam to cudo! Wyszło przepysznie! Zapraszam po przepis!
Bezglutenowy sernik Kinder czekoladka
Forma 20 cm – spód:
- 200 g ciasteczek jaglanych orzechowych (mogą też być inne, ulubione kruche, owsiane, oreo)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 50 g palonego masła
Ciasteczka pokruszyć w malakserze. Dodać kakao i ostudzone palone masło. Wymieszać, zagnieść i wyłożyć na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Masa sernikowa:
- 800 g twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 120 g drobnego cukru
- Cukier z wanilią bezglutenowy
- Budyń waniliowy bezglutenowy
- 150 g serka waniliowego
- 200 g czekolady Kinder (lub innej mlecznej)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jajka ubić z cukrem na białą masę, dodać cukier z wanilią i powoli dodawać ser. Mieszać tylko do połączenia. Dodać budyń waniliowy i wymieszać do połączenia.
Do rondelka włożyć serek waniliowy i pokruszoną czekoladę. Podgrzać, do rozpuszczenia, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać 1/3 masy waniliowej, mąkę ziemniaczaną, kakao i wymieszać do połączenia.
Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć masę czekoladową. Na nią masę waniliową.
Piekarnik nagrzać do 170°C i na dolnej półce ustawić naczynie z wodą. W kolejnym kroku sernik wstawić na środkową półkę i piec w kąpieli wodnej około 50 minut. Studzić przy uchylonym piekarniku 2h.
Po ostudzeniu udekorować polewą czekoladową i ulubionymi dodatkami z owoców i czekolady.
Przepis na polewę czekoladową znajdziesz tu:
Sernik makowy z polewą czekoladową
Smacznego!