Semifreddo, czyli włoska lodowa uczta!Jestem nieuleczalnym przypadkiem uzależnienia od lodów. Uwielbiam! Wszystkie! Lody jem przez cały rok, dlatego też nie może zabraknąć ich równiez w mojej domowej wersji. Zostawiam Wam dziś pomysł na przetrwanie upałów domowe, śmietankowe lody, a raczej blok lodowy, zwany semifreddo.Jest to włoski deser lodowy, który powinniśmy serwować -jak nazwa wskazuje – „połowicznie zamrożony”Przygotowanie jest naprawdę proste, a moja wersja będzie dziś z malinami, truskawkami, maślanymi ciasteczkami i bez. Na keksówkę 25 cm potrzeba: 5 żółtek + łyżka drobnego cukru 2 białka + łyżka cukru pudru 400 ml śmietanki 30% (lub 36%) + 3 łyżki cukru pudru maliny, truskawki, maślane ciasteczka, pokruszona beza Zaczynamy od ubijania żółtek z cukrem w szklanej misce, którą później będziemy ustawiać na garnuszku z parą. Także ubijamy żółtka z w międzyczasie zagotować trzeba wodę. Pod koniec ubijania, zmniejszamy moc pod garnkiem i ubijamy nasze żółtka na parze, aż powstanie prawie biała, puszysta masa.Odstawiamy ją do ostudzenia. W drugiej misie ubijamy śmietankę na bitą śmietanę – ja zaczynam na wolniejszych obrotach, aby po chwili przejść na najwyższe. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder i ubijam jeszcze przez moment. Trzeba uważać, aby za długo nie ubijać, bo zrobimy masło 🙂 W wysokim naczyniu ubijamy pianę z białek, pod koniec dodając cukier puder. Piana powinna być sztywna i błyszcząca (jak na bezę). Ostudzone żółtka dodajemy po łyżce do ubitej śmietanki, mieszamy, a następnie całość łączymy z pianą z białek.Jak wszystko będzie dokładnie wymieszane, możemy przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą (lub papierem do pieczenia). Najpierw warstwa masy śmietankowej, warstwa pokruszonych ciasteczek i bezy, warstwa malin i pokrojonych truskawek i znowu warstwa masy śmietankowej. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na minimum 4-5h do zamrażarki. Ten deser za każdym razem skrada moje serce.. a jest tak prosty, że można go robić w letnie dni kiedy tylko przyjedzie nam ochota na lodowe orzeźwienie! Smacznego!