Kilka tygodni temu byłam na kawie u koleżanki i rozmawiałyśmy o jedzeniu. Pojawił się temat: sałatka cezar. Od tamtej pory miałam na nią smak, „chodziła” za mną i wreszcie ją mam! Dodatek anchois uszlachetnia sos, no petarda! Banalny przepis, niebanalny smak! Bardzo polecam spróbować!
Sałatka Cezar sprawdzi się na każdą okazję!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
80 minut
Składniki:
- Sałata rzymska
- Pierś z kurczaka
- 1-2 bułki pszenne
- 30 g tartego parmezanu
Składniki na dressing:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sosu worchester
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 fileciki anchois
- 1 ząbek czosnku
Marynata do mięsa:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso zamarynować i wstawić do lodówki na minimum 12h – czyli wieczorem, najlepiej na noc. Później piekarnik nagrzać do 200°C i piec około godziny. Odsączyć nadmiar płynu. Można też usmażyć na patelni, albo przygotować na grillu.
Sałatę umyć, poszarpać i włożyć do miski. Bułki pokroić w kostkę, zrobić domowe grzanki – podsmażyć na maśle z oliwą lub podpiec w piekarniku.
Przygotować sos: wszystkie składniki porządnie wymieszać (albo w słoiczku albo rózgą). Mięso pokroić w plasterki, w kostkę – jak lubimy, ułożyć na sałacie, dodać grzanki, polać sosem, dodać dużo parmezanu, wymieszać… i smacznego!
Inne pomysły na pyszne i zdrowe sałatki:
Sałatka z młodych listków, sera koziego i awokado
Sałatka z gorgonzolą, orzechami i winogronami