Sakiewki z ciasta francuskiego to prosta w wykonaniu i przepyszna przekąska, idealna na każdą okazję. Ja ciasto francuskie mam zawsze w lodówce i kilka razy uratowało mi już przysłowiowe „życie”. Przydaje się szczególnie, gdy pojawiają się niespodziewani goście. A jeśli nie masz czasu na spędzanie godzin w kuchni, to ciasto francuskie jest świetną alternatywą.
Sakiewki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: 10 minut
Całkowity czas przygotowania: 30-35 minut
Składniki:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100-150 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku lub cebuli (opcjonalnie)
- ser kozi
- łosoś wędzony
- ciasto francuskie
- olej do smażenia
- jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
- sezam
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać trochę oleju roślinnego. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć razem około minuty. W kolejnym kroku dodać szpinak, zamieszać i poddusić razem do miękkości. Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na kwadraty. Na środku każdego ułożyć: kawałek sera koziego, farsz ze szpinaku i łososia. Złapać za rogi ciasta i skleić ze sobą. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem. Włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut.
Podawać z dipem jogurtowym.
Dip jogurtowy:
- jogurt naturalny
- łyżka świeżego oregano (lub łyżeczka suszonego)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszać i podawać razem z sakiewkami.
Całość wykonania, w formie wideo jest na moim Instagramie:
https://www.instagram.com/reel/CqxF7OgoMrv/?utm_source=ig_web_copy_link
Inny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego to tarta z ziemniakami i tuńczykiem:
https://www.foodlajf.pl/tarta-z-pieczonymi-ziemniakami-z-tunczykiem/
Pingback: Jajka po turecku - Foodlajf on 2023-04-08
1 COMMENT