Staram się zdrowo, prosto i smacznie odżywiać, a śniadania są moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia. Najczęściej wybieram jajka, bez których nie wyobrażam sobie mojego kulinarnego świata. Jajka na miękko, na twardo, sadzone czy klasyczna jajecznica to podstawa mojej diety. Często też robię jajka po turecku, albo pieczone w piekarniku. Dziś miałam ochotę na puszysty omlet z samych jajek, więc dzielę się z wami tym przepisem. Jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i nie trzeba liczyć kalorii, bo nie ma w nim mąki. To jak? Robimy?
Puszysty omlet to świetna propozycja na śniadanie
Przygotowanie takiego omleta może wydawać się trudne, ale przygotuj go według moich wskazówek, a wszystko powinno się udać. Po pierwsze jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Jeśli przechowujesz jajka w lodówce – wyjmij je odpowiednio wcześniej. Po drugie przygotuj niewielką patelnię wraz z pokrywką oraz duży talerz, jeśli chcesz przekręcić omlet na drugą stronę. Można go też po prostu złożyć, co ja najczęściej robię. Smażyć trzeba na małym ogniu, pod przykryciem. Zrobienie tego omleta wymaga chwili cierpliwości, ale efekt końcowy jest tak dobry, że warto poczekać.
Składniki na 1 duży omlet:
- 3 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru z wanilią lub inne słodzidło (opcjonalnie)
- łyżeczka masła do smażenia
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania można dodać cukier. Żółtka ubić dobrze rózgą i stopniowo dodawać do nich pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać masę szpatułką.
Na patelni rozpuścić masło i przełożyć masę jajeczną. Przykryć i smażyć na małym ogniu około 7-8 minut. Należy pilnować, aby omlet się nie przypalił. Następnie bardzo delikatnie złożyć go na pół, przykryć i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Omlet można też przekręcić na drugą stronę, wtedy najlepiej wykorzystać do tego duży talerz. Talerz przyłożyć do patelni i sprawnym ruchem odwrócić na drugą stronę. Potem powoli zsunąć na patelnię, przykryć i smażyć 2-3 minuty.
Podawać z ulubionymi owocami, sosami lub cukrem pudrem.