Obiadek idealny. Idealny dla małych brzuszków i nie tylko.
Kolejna moja wariacja, choć pewnie nie specjalnie oryginalna – za to pyszna alternatywa dla spaghetti bolognese.
Pulpety w sosie pomidorowym w towarzystwie kaszy kuskus z warzywami – to połączenie jest obłędne, ale może to być inna kasza, ziemniaczki, makaron.
Składniki na pulpety:
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (mam dużą rodzinę, ale jak gotujesz na 2-3 dni to będzie w sam raz)
Duża cebula
4-5 ząbków czosnku
1 jajko
Natka pietruszki
1 duża passata lub 2 puszki pomidorów w puszce
Sól, pieprz, oregano, papryka słodka
Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju roślinnym. 90% przekładamy do mięsa, które wkładamy do miski a do reszty wlewamy passatę i dusimy na małym ogniu. Przyprawiany do smaku – sól, pieprz, oregano, pół łyżeczki cukru trzcinowego.
W tym czasie mięso mieszamy z podsmażoną cebulką z czosnkiem. Dodajemy jajko i przyprawiamy. Formujemy małe kulki i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do głębszego rondla, bo na dwa razy smażymy (jeśli mniejsza ilość mięsa to nie przekładamy). Do pulpetów wlewany sos pomidorowy i dusimy przez 10 minut.
Kuskus z warzywami
(porcja dla 2 osób)
100g kaszy kuskus
1/2 papryki
1/2 zielonego ogórka gruntowego
2 ząbki czosnku
Natka pietruszki
Mleko ryżowe/ woda (na oko lub wg przepisu na kaszę)
Sól i pieprz
Zawsze używam warzyw, które akurat mam pod ręką – można dodać cebulkę, cukinię, pieczarki..
Warzywa drobno kroję i podsmażam na patelni. Wsypuję kaszę i pokrojoną natkę pietruszki. Zalewam pół na pół mlekiem z wodą (tak aby przykryło całość), doprawiam i duszę do wchłonięcia płynu i zmięknięcia kaszy. Smak jest lekko słodkawy dzięki mleku, ale jeśli wolicie bardziej wytrawny, to dodajcie samą wodę.
Smacznego!