Śniadania na słodko, leniwe sobotnie poranki to taka nasza tradycja, gdy za oknem pogoda nie sprzyja aktywności. Puchate placuszki bananowe to jedno z tych śniadań, które z ogromną chęcią powtarzamy i ze smakiem pałaszuje cała rodzina. Są delikatne, leciutkie, a z dodatkiem świeżych owoców czy domowej frużeliny, to istne „niebo w gębie”! Zapraszam po przepis! A wykonanie w formie wideo, krok po kroku, na moim Instagramie. Enjoy!
Puchate placuszki bananowe to świetny pomysł na słodkie śniadanie!
Czas przygotowania:
5 minut
Całkowity czas przygotowania:
15-20 minut
Składniki na 8 sztuk:
Produkty w temperaturze pokojowej
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- szczypta soli
Wykonanie:
Banany rozgnieść dobrze widelcem w dużej misce. Żółtka oddzielić od białek i dodać do bananów. Wymieszać do połączenia. Dodać mąkę, mleko i wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie wmieszać szpatułką do ciasta.
Rozgrzać patelnię i wykładać placuszki. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Podawać od razu. Najlepiej smakują z domową konfiturą, świeżymi owocami lub z kremem czekoladowym.
Innym pomysłem na pyszne weekendowe śniadanie może być OMLET z samych jajek
Polecam również PRZEPIS na placuszki z serka wiejskiego i domową konfiturę!