Placuszki z cukinii to mój smak dzieciństwa. Jeden z wielu oczywiście. Pamiętam jak pomagałam mojej mamie ścierać cukinie na tarce, kroić cebulę.. a potem zapach smażonych placuszków unosił się w całym domu..
Ja mam dzisiaj wariację na temat klasycznych placków z cukinii – z dodatkiem innych warzyw smakują wybornie. Spróbujesz?
Na około 10-12 placuszków potrzeba:
✔️ 2 średnie cukinie
✔️ 2 średnie ziemniaki
✔️ 2 średnie marchewki
✔️ jajko
✔️ 6 łyżek mąki
✔️ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
✔️ sól i pieprz
Cukinię umyć i zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut. Ziemniaki – zrobić to samo. Po tym czasie – z cukinii odcisnąć płyny. Z ziemniaków odlać płyn, ale zostawić skrobię, która będzie na dnie. Zetrzeć marchewki i połączyć wszystkie warzywa. Dodać jajko, mąkę, zieleninę i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę mąki.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z obu stron na średnim ogniu, do zrumienienia. Można też upiec placki w piekarniku – 180°C i 30 minut.
Placuszki z cukinii zawsze podaję z dipem, sosem czosnkowym: ✔️ jogurt naturalny ✔️ ząbek czosnku ✔️ koperek ✔️ sól i pieprz
Wymieszać, zmiksować i zajadać z plackiem!
Ale to pyszne.. Kto lubi?
Smacznego!