Apple / Peach Pie czyli placek z jabłkami i brzoskwiniami!
Oglądaliśmy ostatnio serial i przewijał się tam temat tego amerykańskiego ciasta, które można zamówić w przydrożnych barach.. i taka mnie naszła na nie ochota, że trzeba było zrobić. Jest tak dobre, że podzielę się z Tobą przepisem!
Tarta z brzoskwiniami i jabłkami
Ciasto:
✔️ 200 g mąki uniwersalnej
✔️ 120 g zimnego masła
✔️ 120 g cukru drobnego
✔️ 1 łyżka śmietany 18%
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Masło zetrzeć na grubych oczkach, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć lekko natłuszczoną formę (u mnie olej kokosowy), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Drugą połowę zawinąć w folię i też schłodzić.
W tym czasie przygotować farsz:
✔️ 3 jabłka
✔️ 3 brzoskwinie (poza sezonem brzoskwinie z puszki)
✔️ 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
✔️ 1 łyżeczka cynamonu
✔️ Sok z połowy cytryny
✔️ 2 płaskie łyżki mąki ziemiaczanej
✔️ 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju koksowego
Jabłka pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem kokosowym. Dodać cukier, cynamon i smażyć razem około 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Brzoskwinie również pokroić w kostkę i dodać do jabłek. Smażyć razem 5 minut, dodać sok z cytryny, wymieszać. Do lekko ostudzonych owoców dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia.
Ciasto musi być dobrze schłodzone, a farsz ostudzony kiedy przełożymy go do formy. Drugą cześć ciasta rozwałkować i przykryć owoce tak, aby szczelnie zamknąć je wewnątrz. Posmarować roztrzepanym jajkiem, lekko ponacinać. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut. Po tym czasie przykryć od góry folią lub papierem do pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20 minut.
Ostudzić, choć jeśli nie zależy Ci na pięknym wyglądzie – polecam jeszcze ciepłe z kulką lodów!
Smacznego!