Moja kuchnia żyje zasadami „zerowaste”, „nie marnuję jedzenia”, „nie wyrzucaj – wykorzystaj”Kupujemy często za dużo, lodówka pęka w szwach, a my zastanawiamy się – co zrobić z produktami, które za chwile nie będą się nadawać do spożycia..Sama kiedyś miałam ten problem, ale odkąd świadomie podchodzę do tematu – robię po prostu przemyślane zakupy, ale najczęściej kombinuję co można zrobić z tego co mam.. Wtedy też wychodzą najlepsze receptury i smakowite dania.. Tak właśnie powstał najprostszy placek bananowy. Potrzebna będzie: miska, łyżka do mieszania, widelec do rozgniatania i kubek. Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany2 jajka3/4 kubka cukru1 kubek mąki uniwersalnej1/2 kubka oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejGarść bakalii, orzechów – co tam macie i lubicie Banany rozgniatamy widelcem w dużej misce. Dodajemy jajka, cukier, mąkę, sodę, olej i .. mieszamy.. a na koniec bakalie i .. mieszamy.. Piekarnik nagrzać do 190°CCiasto przelać do formy 23cm/23cm lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec około 40 min Smacznego!