Prosty i szybki obiad w 15 minut? Proszę bardzo! Już przychodzę z pomocą i pomysłem. Sezon na szparagi dopiero za chwilę, ale już w sklepach można kupić zielone (z Hiszpanii). Postanowiłam sprawić sobie przyjemność i tak oto powstał pomysł na ten pyszny obiad! Częstuj się! Porcja dla 2 osób:
- 4 ziemniaki
- paczka zielonych szparagów
- 2-4 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- tymianek lub rozmaryn
- olej rzepakowy
- łyżka masła
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dość cienkie plastry. Włożyć do naczynia żaroodpornego, razem z czosnkiem w łupinkach i ziołami. Doprawić do smaku, skropić solidnie oliwą, wymieszaną z masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10 minut. W tym czasie umyć szparagi, odciąć końcówki (ja zawsze łamię, wykorzystuję do zrobienia zupy-krem). Po upływie 10 minut, wymieszać ziemniaki, dodać szparagi i piec razem kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zrobić jajka sadzone i podawać razem, oprószone szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Polecam prosty przepis na pieczone marchewki i szparagi:
https://www.foodlajf.pl/glazurowany-kurczak-pieczone-marchewki-i-szparagi/
Smacznego!