Pasta z tuńczyka i awokado to pyszna i pożywna propozycja na zdrowe i sycące śniadanie lub przekąskę. W odchudzonej wersji można całkowicie zastąpić majonez, dodając tylko awokado. Ten owoc dostarcza nam zdrowych tłuszczów i składników mineralnych, takich jak potas, magnez i witamina K.
W połączeniu z tuńczykiem, który jest źródłem białka i kwasów omega-3, pasta ta stanowi doskonałą propozycję dla osób, które cenią sobie zdrowe i pożywne jedzenie. Poniżej przepis na pastę do kanapek z tuńczyka i awokado, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagających. Zapraszam!
Pasta z tuńczyka i awokado to idealna propozycja na śniadanie!
Czas przygotowania:
5 minut
Całkowity czas przygotowania:
10 minut
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 puszka tuńczyka
- 3-4 pomidory suszone w oliwie
- ¼ czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- sól do smaku
Wykonanie:
Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać pokrojoną drobno paprykę, suszone pomidory i posiekane liście bazylii. Otworzyć puszkę tuńczyka i dodać do miski z awokado (jeśli tuńczyk jest w zalewie własnej to odlać wodę). Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny, pieprz, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.
Pastę z awokado i tuńczyka z dodatkiem pomidorów suszonych i bazylii można podawać jako przekąskę na kanapki, dodatek do sałatek lub jako dip do warzyw. Smacznego!