Tajskie potrawy to moje ulubione smaki. Jest to smaczna i prosta kuchnia, w której można wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Dziś zapraszam na aromatyczną i sycącą ostrą zupę z mango i kurczakiem.
Co potrzebujesz?
- Cebula
- Łyżka czerownej pasty curry
- Pierś z kurczaka
- 500 ml mleczka kokosowego
- Puszka mango w plastrach + zalewa (może też być świeże, dojrzałe mango)
- Puszka soczewicy
- Łyżka masła orzechowego
- ½ papryki slodkiej
- 1 papryczka chilli
- Sok z połowy limonki
- Kilka liści kaffiru
- Sos rybny do smaku (lub sól)
- Olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
- Kolendra, natka pietruszki, prażony sezam
- Makaron ryżowy, ryż jaśminowy
Po pierwsze pokrojoną cebulkę podsmażyć np. na oleju kokosowym lub rzepakowym. Dodać pastę curry, przesmażyć razem. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć razem kilka minut. Dodać puszkę soczewicy, wymieszać, a następnie dodać pokrojone mango wraz z syropem z zalewy. Wymieszać i doprawić do smaku. Gotować razem kilka minut, w kolejnym kroku wlać mleczko kokosowe, sok z limonki i dorzucić liście kaffiru. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec dodać pokrojoną w piórka paprykę i papryczkę chilli.
Podawać z ryżem jaśminowym, makaronem ryżowym lub np.: makaronem chow mein. Niewątpliwie najlepszym zielonym dodatkiem jest kolendra, ale jeśli nie przepadasz – natka pietruszki i prażony sezam z pewnością zrobią robotę.
Jeśli lubisz kuchnię tajską polecam również przepis na Pad Thai lub pyszny Ramen
Po więcej smacznych i prostych przepisów zapraszam również na mój profil na Instagramie – foodlajf.pl
Smacznego!
1 Komentarz
Jak się całować
3 lata agoFantastyczna zupka tajska 😉