Naleśniki to jedno z ulubionych śniadań, obiadów i kolacji moich dzieci.. z reguły jemy je na słodko, z różnymi dodatkami, ale ostatnio często eksperymentuję z wersją wytrawną. Tak powstały te dwa pyszne przepisy.
Naleśniki zielone z rukolą i pecorino – około 6 sztuk
✔️70g świeżej rukoli ✔️2 jajka
✔️130 ml mleka Ale! OSM Radomsko @wspierajmynasze ✔️70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ✔️25g pecorino ✔️ szczypta soli
Wszystkie produkty zblendować na gładko, ser zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z ciastem. Smażyć jak naleśniki, na złoty kolor z obu stron.
Naleśniki orkiszowe – około 8 sztuk
✔️2 jajka ✔️170 ml mleka Ale! OSM Radomsko @wspierajmynasze ✔️50g mąki orkiszowej ✔️szczypta soli
Zmiksować, smażyć j.w.
Farsz:
✔️2 małe piersi z kurczaka ✔️cebulka ✔️1/2 ostrej papryczki (opcja) ✔️150g serka lub jogurtu naturalnego OSM Radomsko @wspierajmynasze ✔️serek topiony ✔️garść posiekanej natki pietruszki ✔️sól i dużo świeżo startego pieprzu
Mięso drobno pokroić, cebulkę i papryczkę również. Smażyć razem na oleju rzepakowym. Dodać nabiał, pietruszkę i doprawić. Dusić razem kilka minut.
Co powiecie na takie połączenia?
Oczywiście farsz może być dowolny – warzywny, sam serek doprawiony do smaku, łosoś wędzony.. co kto lubi!
Smacznego!