Nie ma nic bardziej kojącego dla ducha i ciała, niż pyszny gulasz wołowy. Ta aromatyczna potrawa zawsze kojarzy mi się z ciepłymi wieczorami spędzonymi w gronie rodziny lub przyjaciół, kiedy to zapach gulaszu wypełniał powietrze.. Dziś podzielę się przepisem na prawdopodobnie najlepszy gulasz wołowy, który porwie podniebienia i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Podzielę się z Wami sekretami, jakie składniki wybrać, jakie przyprawy dodać i jak długo dusić, aby uzyskać idealny smak. Przygotujcie się na kulinarne doznania i zapraszam do lektury!
Aby zrobić gulasz wołowy potrzeba kilka minut na przygotowania, i kilka godzin na to, aby mięso stało się idealnie mięciutkie, a sos gęsty i aromatyczny.
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas przygotowania:
3 godziny
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (najlepiej z łopatki lub polędwicy)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone lub żółte
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia mięsa)
- 500 ml bulionu wołowego lub wody
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe (opcjonalnie)
- kilka listków świeżego lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o średniej wielkości. Obtoczyć w mące.
Rada: do szczelnego worka foliowego nasypać mąkę i przełożyć pokrojone mięso. Zamknąć i wstrząsać, aż mąka pokryje kawałki mięsa.
Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor z każdej strony, następnie wyjąć z patelni i odłożyć na bok. W tym samym oleju dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor, a następnie dodać papryki i smażyć przez kilka minut. Dodać mięso, koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Dodać bulion wołowy lub wodę, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę, lubczyk, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Podawać z plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, kaszą, kopytkami lub z ziemniakami oraz ulubioną surówką. Najlepszy gulasz wołowy jest gotowy!
Polecam przepis na najlepsze placki ziemniaczane:
https://www.instagram.com/reel/CrPxVJIPWqz/?utm_source=ig_web_copy_link
A na deser orzechowe brownie:
https://www.foodlajf.pl/najlepsze-orzechowe-brownie/