Pizza. Ulubiony włoski „fast food” mojej rodziny. Podzielę się też najlepszym przepisem na ciasto do pizzy, bo warto spróbować zrobić ją samemu w domu.
Zacznij dzień wcześniej!
Składniki na 8-10 placków:
Zaczyn na ciasto:
✔️40 g świeżych drożdży
✔️300 ml ciepłej wody
✔️3 łyżeczki cukru trzcinowego
✔️1 łyżka mąki „00”
Ciasto na pizzę:
✔️1 kg mąki pszennej „00” lub uniwersalnej 480
✔️450 ml letniej wody
✔️4 łyżki oliwy z oliwek
✔️30 g soli
✔️Zaczyn na ciasto
Dodatki:
Sos pomidorowy
✔️400 ml passaty
✔️2 łyżeczki cukru trzcinowego,
✔️Wyciśnięty ząbek czosnku,
✔️4 łyżeczki oregano,
✔️sól i pieprz
Wszystkie składniki zagotować, odparować lekko sos i ostudzić.
✔️300 g tartej mozzarelli
✔️300 g tartego sera cheddar
✔️Kilka łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)
✔️Szynka prosciutto, pieczarki, szalotka, bekon, salami pepperoni, jalapeno, rukola – tutaj pełna dowolność, kto co lubi!
Wykonanie:
Składniki na zaczyn wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po upływie czasu dodać składniki na ciasto właściwe i wyrabiać – albo w robocie kuchennym, albo ręką przez około 20 minut. Ciasto może być lekko klejące, ale powinno łatwo odchodzić od ręki. Przykryć i odstawić na godzinę. Następnie zagnieść kilka razy, przełożyć do lekko natłuszczonego pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki (pojemnik musi być dobrze zamknięty, aby ciasto nie „uciekło”). Następnego dnia rano wyjąć ciasto z lodówki i postawić w ciepłym miejscu, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie uformować kulki (jak na bułki), ułożyć je na podsypanym mąką blacie i zostawić do podrośnięcia na godzinkę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 270°C, razem z kamieniem do pizzy (jeśli nie masz, to wystarczy zwykła blacha na najniższej półce).
Formować placki na pizzę (można sobie pomóc i rozwałkować, jeśli nie masz wprawy), posmarować sosem pomidorowym. Posypać mieszanką serów, ułożyć ulubione dodatki, znowu trochę sera i do pieca na 5-7 minut.
Smacznego!
2 COMMENTS
Jak się całować
3 lata agoCiasto na pizze z twojego przepisu wygląda świetnie 🙂
Asia
3 lata ago AUTHORdziękuję i zapraszam 🙂