Mini pączki z ricotty to pączki które zrobisz w 10 minut! Tak, to możliwe i do tego bardzo proste. Pączki są puszyste i delikatne, rozpływają się w ustach.. Czy przykułam Twoją uwagę?
Tłusty Czwartek już jutro, a ja mam przepis „last minute”, którym zaskoczysz najbliższych. Te pączuszki są pyszną alternatywą dla tradycyjnych pączków. Zrób pączuszki dziś ze mną.
Zapisuj przepis na mini pączki z ricotty!
Składniki (na około 30 sztuk):
- 3 jajka
- 80-100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 180 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g sera ricotta
- Szczypta soli
- 0,5 l oleju rzepakowego do smażenia
- Lukier lub cukier puder do obtoczenia
Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać do ich połączenia. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie w garnku z grubym dnem rozgrzać olej (lub smalec jeśli wolisz). Koniecznie trzeba zadbać o odpowiednią temperaturę smażenia, czyli około 180°C . Najlepiej nie przegrzewać tłuszczu, bo wtedy wydłużymy czas użytkowania tłuszczu. Można też sprawdzić drewnianą łyżką czy olej jest odpowiednio gorący (jeśli nie mamy termometru) – pojawią się bąbelki. Utrzymujemy stałe podgrzewanie.
Następnie łyżkę zanurzyć w gorącym oleju, nałożyć małą porcję ciasta i włożyć do garnka. Można też lekko natłuścić ręce i formować małe kulki. Pączki powinny same się przekręcać podczas smażenia, ale można je delikatnie obracać drewnianą szpatułką. Przekładać na ręcznik papierowy i po chwili (póki gorące) obtoczyć w lukrze. Odkładać na kratkę.
Lukier:
- 150g cukru pudru
- 3 łyżki wody
Cukier puder przesiać do miseczki, dodawać wodę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli jest za gęsty – dodać troszkę więcej wody.
Można też oprószyć nasze pączuszki cukrem pudrem!
To co? Gotowi na Tłusty Czwartek?
Wykonanie, na filmie, w rolce krok po kroku, znajdziesz na moim Instagramie: https://www.instagram.com/reel/CosVcW2o9R-/?utm_source=ig_web_copy_link
Zostawiam też link do mojego przepisu na najlepsze pączki, które zrobisz w domu:
Smacznego!