Odkąd kupiłam gofrownicę eksperymentuję i robię gofry na różne sposoby – słodkie, wytrawne, z serem, ze szpinakiem.. a rodzinka wszystko zjada ze smakiem!
Dzisiaj proponuję marchewkowe, bo tej marchewki w ogóle nie czuć – dzieci się nie poznały, a gofry wychodzą bardzo chrupiące i przepyszne!
Składniki na 12 sztuk:
✔️ 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie – białka ubić na sztywną pianę)
✔️ 350 ml mleka
✔️ 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, zwykłej pszennej lub orkiszowej
✔️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️ 1 marchewka około 100 g
✔️ 2 łyżki oleju roślinnego + do smarowania gofrownicy
✔️ szczypta soli
✔️ 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Rozgrzać porządnie gofrownicę. To już jest 90% sukcesu. Naprawdę!
Żółtka wymieszać z mlekiem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do masy. Wymieszać wszystko razem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia i odstawić na kilka minut.
Nagrzaną gofrownicę dobrze natłuścić (chyba, że macie dużą moc i ciasto nie przywiera, to pominąć ten krok). Ciasto nakładać łyżką tak, aby nie zakryć całej formy. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy, ja w mojej piekę 10-12 minut.
Ważne! Nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia!
Smacznego!