Kurczak po toskańsku, czyli kurczak w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. W dzisiejszych czasach kuchnia włoska cieszy się niezwykłą popularnością, a jednym z najczęściej wybieranych dań jest kurczak po toskańsku. Ten przepis to połączenie aromatycznych ziół, soczystego mięsa i aromatycznych pomidorów, które z pewnością zachwycą każde podniebienie. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i może stać się inspiracją dla osób szukających nowych pomysłów na obiad. Przedstawiam więc przepis na kurczaka po toskańsku, który na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej i nie tylko.
Kurczak po toskańsku to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad!
Prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny – cała moja rodzina go uwielbia, dlatego dzielę się przepisem również z wami!
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas przygotowania:
1 h 30 minut
Składniki:
- 800 g piersi z kurczaka
- Marynata: sól, pieprz, 2 łyżeczki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki papryki wędzonej, oliwa lub olej
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 2 garści szpinaku
- 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
- 300 ml śmietany 18% (można pół na pół z jogurtem naturalnym)
- Sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Składniki na marynatę wymieszać w dużej misce i dodać pokrojone w paski mięso. Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Wyjąć na 15 minut przed smażeniem. Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć kurczaka z każdej strony. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę, dodać czosnek i pokrojone suszone pomidory. Przesmażyć razem kilka minut. Następnie dodać śmietanę/jogurt, wymieszać, doprawić do smaku. Dusić 10 minut. Na koniec dodać szpinak, wymieszać i wyłączyć ogień. Podawać z ulubionymi dodatkami
Jeśli masz ochotę na najlepszą pizzę w domowej odsłonie to zajrzyj koniecznie do tego przepisu:
Na deser proponuję sernik królewski:
https://www.instagram.com/p/CmeA-LXoS-w/?utm_source=ig_web_copy_link