Dynia! Królowa jesiennych smaków. Sezon trwa w najlepsze i nie może zabraknąć na moim blogu przepisu na kremowy, dyniowy sernik – smak jest niezapomniany i wyjątkowy. Musisz koniecznie spróbować!
Spód:
✔️ 500 g czekoladowych kruchych ciastek lub herbatników
✔️50 g zimnego masła
Ciasteczka pokruszyć w malaskerze lub blenderze. Dodać posiekane masło i zagnieść. Przełożyć do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia – tylko spód i uformować palcami. Boki tortownicy natłuścić. Wstawić do lodówki.
Masa sernikowa:
✔️ Mała dynia hokkaido (około 800 g)
✔️ 200 ml śmietanki 30%
✔️ 170 g drobnego cukru
✔️ cukier wanilinowy
✔️ 1 kg twarogu białego sernikowego
✔️ Duży budyń waniliowy (40g)
✔️ 5 jajek
Dynię umyć, odciąć końcówki i pokroić w grube plastry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Po upieczeniu, ostudzić, usunąć włókna z pestkami (dużo łatwiej dają się usunąć) i resztę zblendować na bardzo gładkie puree (razem ze skórką)* Następnie dodać śmietankę 30% i ubijać razem.
Jajka utrzeć z cukrami na pusztystą masę. Dodać budyń, ser oraz masę dyniową. Wymieszać do połączenia składników.
Na schłodzony spód przelać masę serowo-dyniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C
Piec około 45 minut.
Po tym czasie czas na polewę.
Polewa:
✔️ 200 g śmietany 18%
✔️ 2 łyżki cukru pudru
✔️ łyżeczka soku z cytryny ✔️ garść płatków migdałowych
Wszystkie składniki wymieszać i chwilę ubijać. Delikatnie wyłożyć na wierzch sernika, ułożyć płatki migdałów i piec kolejne 15-20 minut!
Po upływie całego czasu (w sumie sernik będzie się piekł około godziny), uchylić piekarnik i zostawić sernik do ostygnięcia. Nie powinien wtedy opaść. Najlepiej potem schłodzić kilka godzin w lodówce lub chłodnym miejscu.
Smacznego!