Kremowy mini serniczek to wspaniały deser, który skradnie serce każdego, kto chce rozkoszować się słodkim podwieczorkiem. Ten niewielki sernik to idealny wybór na popołudniową kawę w gronie przyjaciół. Jeśli zrobisz z podwójnej porcji, będzie świetnym pomysłem na przyjęcia i każdą inną okazję. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt końcowy – kremowa, aksamitna konsystencja, która sprawia, że każdy chce spróbować kolejny kawałek. Przepis na kremowy mini serniczek jest nie tylko łatwy do wykonania, ale również szybki. Pyszny, domowy deser w zaledwie kilku krokach.
Kremowy mini serniczek przygotujesz w kilka minut!
Czas przygotowania:
5-10 minut
Całkowity czas przygotowania:
100 minut
Składniki na spód:
- 150 g herbatników, kruchych ciasteczek (np. Lotus)
- 50 g miękkiego masła
Ciasteczka pokruszyć, a najlepiej zmiksować na „piasek”. Dodać miękkie masło i połączyć ze sobą. Przełożyć do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około 30 minut.
Składniki na masę serową:
- 3 jajka
- 70-90 g cukru
- 500 g sera twarogowego
- 1 mały budyń waniliowy
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas miksując. Na końcu dodać budyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przelać na schłodzony spód.
Piekarnik nagrzać do 170°C i wstawić sernik. Piec około godziny, a następnie ostudzić przy uchylonych drzwiach piekarnika. Przechowywać w chłodnym miejscu. Udekorować świeżymi owocami, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Przepis na polewę czekoladową w tym wpisie:
https://www.foodlajf.pl/sernik-makowy-z-polewa-czekoladowa/
Wykonanie „kremowy mini serniczek” krok po kroku znajdziesz tutaj:
https://www.instagram.com/reel/CrsLUlRIJUT/?utm_source=ig_web_copy_link