Kawowa pana cotta to deser, który chciałam zrobić już od bardzo dawna. Połączenie waniliowej, delikatnej, kremowej masy z mocnym, kawowym smakiem śnił mi się niemalże po nocach! Tak to ze mną jest – jak wpadnę na jakiś pomysł, to zaprząta on moją głowę, dopóki go nie urzeczywistnię.
Kawowa pana cotta to słodka rozpusta, której przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. A efekty są spektakularne! Nie tylko pod względem smaku, ale również wyglądu. Bo czyż nie jemy oczami? A deser, który woła do nas „zjedz mnie!” jest na wagę złota!
Kawowa pana cotta to moja wariacja na temat oryginalnego przepisu, który przyjechał do nas prosto z Włoch i jest uwielbiany przez dużych i małych.
Panna cotta to włoski deser na zimno, który składa się głównie z śmietany, mleka, cukru i żelatyny. Składniki te są podgrzewane, a następnie wylewane do foremek, gdzie stygną i twardnieją. Panna cotta jest zwykle podawana z owocami, syropem lub sosem. Jest to popularne danie w kuchni włoskiej i jest ceniona za swoją prostotę i delikatny smak. Na końcu tego wpisu znajdziesz moje przepisy na pana cottę.
Kawowa pana cotta to kolejna odsłona tego pysznego deseru.
Do jej przygotowania potrzebujesz niewiele czasu i kilka składników. Nie musisz być też mistrzem kulinarnym, aby zrobić taki deser.
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas (do stężenia deseru):
4 godziny
Składniki na masę waniliową:
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 ml dobrej jakości jogurtu naturalnego
- 100 g białej czekolady
- łyżeczka ekstraktu z waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na masę kawową:
- podwójne espresso
- 150 ml śmietanki 30%
- 4-6 kostek gorzkiej czekolady
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny + 15 ml wody
Wykonanie:
Pierwsza do zrobienia jest masa waniliowa. Śmietankę i jogurt podgrzać w rondelku (nie gotować!). Dodać pokruszoną białą czekoladę, ekstrakt z wanilii i wymieszać do rozpuszczenia składników. Żelatynę zalać małą ilością wody i poczekać kilka minut, aż napęcznieje. Następnie dodać do rondelka i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do ostudzenia.
Przygotować pucharki, w których chcemy zrobić nasz deser. Rozlać masę waniliową do szklanek i wstawić do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotować masę kawową, w podobny sposób, jak powyżej. W rondelku podgrzać śmietankę (nie gotować!). Dodać pokruszoną czekoladę, cukier i podwójne espresso. Następnie namoczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy masa waniliowa stężeje, można powoli nalewać na wierzch masę kawową. W kolejnym kroku wstawić ponownie do lodówki, aby stężała.
Podawać z ulubionymi dodatkami: bita śmietana, świeże owoce lub temperowana czekolada.
Do tej pory przygotowywałam ten prosty deser w wersji waniliowej z musem malinowym albo frużeliną owocową, syropem lub konfiturą.
Lub wersję dla miłośników czekolady, czyli potrójnie czekoladowa pana cotta.
https://www.instagram.com/p/Cd3fnprsE_L/?utm_source=ig_web_copy_link
Jeśli szukasz inspiracji na proste desery, bez pieczenia to polecam wypróbować również Banoffee pie: https://www.foodlajf.pl/banoffee-pie-czyli-ciasto-bez-pieczenia/
Smacznego!