Jogurtowiec, czyli „sernik” bez sera, na jogurtach. Ciacho jest proste, pyszne i zero waste. Bo moje powstało z czyszczenia lodówki i krótkiego terminu przydatności jogurtu.
Tym razem zrobiłam wersję o smaku ananasa, z frużeliną jeżynową! Polecam spróbować!
Masa jogurtowa:
- 3 jajka
- 600 ml jogurtu naturalnego
- 2 przeciery anansowe np.: PURENA
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g kaszy manny
- 50 g mąki ziemniaczanej lub budyń
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 170 C
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godziny.
Frużelina jeżynowa:
- opakowanie mrożonych jeżyn lub innych ulubionych owoców
- 150 ml wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego (poziom słodkości zależy od waszych upodobań)
- 1/2 galaretki malinowej lub łyżka mąki ziemniaczanej
Jeżyny przełożyć do garnka, zalać wodą i podgotować, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia. Odparować trochę płynu, dodać galaretkę i wymieszać do połączenia. Odstawić do ostudzenia.
Jogurtowiec po upieczeniu odstawić, aby wystygł i dopiero wtedy, w kolejnym kroku, na wierzch przelewać powoli frużelinę owocową. Wstawić do lodówki, lub w chłodne miejsce na około 2h (albo na noc).
Polecam również przepis na pyszny sernik bez pieczenia:
https://www.foodlajf.pl/sernik-na-zimno-z-biala-czekolada/
Smacznego!