Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja na moim wielkanocnym stole! Co roku są klasyki z pieczarkami czy szynką, ale często dodaję do menu kolejny przepis. W tym roku będą to jajka faszerowane pastą z awokado.
- 4 jajka na twardo
- dojrzałe awokado
- 1/2 zielonego ogórka
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanych ziół: bazylia, natka pietruszki
- łyżka majonezu
- sól i pieprz, sok z cytryny
Jajka przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Przełożyć do miseczki. Dodać awokado, ogórka, zioła, czosnek* i majonez. Następnie zblendować na pastę. Doprawić do smaku.
*czosnek można podpiec w łupinkach przez 10-15 minut. Farsz nabierze innego wymiaru smakowego!
Polecam również 4 pomysły na oryginalne farsze do jajek:
https://www.foodlajf.pl/faszerowane-jajka-na-4-sposoby/
Smacznego!