Gołąbki z mięsem i ryżem to mój smak dzieciństwa. Moja mama robiła najlepsze pod słońcem i po wielu próbach, które podejmowałam w swojej kuchni – mam wreszcie przepis!
Przy okazji chciałabym przedstawić urządzenie, dzięki któremu zrobiłam moje gołąbki szybko i bez problemu. Wyszły idealne!
MultiGrill elektryczny Kuvings bo o nim mowa, to urządzenie wielofunkcyjne, które sprawdzi się w każdej kuchni! Jest bardzo prosty w użyciu, szybko się nagrzewa i zajmuje mało miejsca. Planuję go zabrać ze sobą na wakacje!
W zestawie posiada dwie płyty:
– śniadaniową, w której zrobisz najlepsze jajka sadzone lub jajecznicę i tosty i grillowane warzywa, w tym samym czasie!
– głęboką, w której można zrobić ulubiony obiad np.: aromatyczną zupę, mięsną potrawkę, zapiekankę warzywną, a nawet upiec deser!
Ja dzisiaj wykorzystałam właśnie głęboką płytę, która idealnie sprawdziła się przy robieniu gołąbków. Zapraszam na przepis (około 12 gołąbków):
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 jajko
- łyżka musztardy
- 2 łyżki posiekanego lubczyku
- szklanka ryżu (ja dałam jaśminowy)
- sól i pieprz do smaku
- 700 ml bulionu pomidorowego
- młoda kapusta
- ziele angielskie
- natka pietruszki i koperek
Mięso wymieszać z jajkiem, musztardą, ryżem, lubczykiem, doprawić do smaku i odstawić.
* Przygotować bulion pomidorowy: 500 ml wywaru z warzyw lub rosołu połączyć z 200 ml passaty pomidorowej, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru trzcinowego, łyżeczką czosnku i oregano.
Kapustę gotować 10 minut, wyciąć głąb i porozdzielać delikatnie liście. Można powycinać grubszą część łodyżki, aby łatwiej zawijać mięso (zdjęcia poniżej).
Na każdym liściu umieścić porcję mięsa i zawijąć w rulon, zaginając boki liścia do środka. Gotowe gołąbki układać w głębokiej płycie multigrilla Kuvings.
W kolejnym kroku zalać gołąbki przygotowanym bulionem, dodać ziele angielskie i natkę pietruszki. Przesunąć pokrętło urządzenia na „med” czyli 160-200 °C i smażenie/ gotowanie w średniej temperaturze. Przykryć pokrywką i zostawić na około 20-30 minut. Po tym czasie można serwować gołąbki, posypując świeżym koperkiem.
Można też utrzymywać podgrzewanie potrawy.
Gorąco polecam MultiGrill Elektryczny Kuvings – jest to produkt, który codziennie używam w mojej kuchni!
Z kodem „foodlajf10” kupisz ten produkt 10% taniej – także zapraszam!
Smacznego!