Ciasto marchewkowe to klasyczny i ceniony wypiek, który od lat zdobywa serca wielu smakoszy. Dodanie marchewki do ciasta nada mu nie tylko wilgotności, ale także naturalnej słodyczy i delikatną strukturę. Dostarczymy również cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i błonnik, co sprawia, że ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne, ale także zdrowsze, niż tradycyjne wypieki.
Czekolada, znana z intensywnego aromatu i kremowej konsystencji, doskonale komponuje się z marchewką. Nutka czekolady w tym cieście doda delikatnej goryczki, która zrównoważy słodkie nuty i nada ciastu niepowtarzalny charakter. Zapraszam po przepis!
Wilgotne ciasto marchewkowe z czekoladową nutą to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Połączenie świeżych, aromatycznych marchewek, z intensywnym smakiem czekolady tworzy niepowtarzalną kompozycję.
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
50-60 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 350 g marchewki (4 sztuki)
- 200 g drobnego cukru
- cukier wanilinowy
- 280 g mąki pszennej, uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml oleju rzepakowego
- 1 banan
Wykonanie:
Jajka, olej i cukry wymieszać w misce, do połączenia. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do jajek. Banana pognieść widelcem i również dodać do miski. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić ciasto na około 45 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Wykonanie, krok po kroku znajdziesz tutaj.