Belgijskie gofry z ricottą, to jest nie lada gratka! Pysznie chrupiące, ale mięciutkie w środku! Gofry bardzo często pojawiają się na moim stole, bardzo lubię eksperymentować, sprawdzać różne połączenia smaków.
Dziś dzielę się przepisem na jedne z najlepszych gofrów jakie udało mi się zrobić! Moja rodzina jest w nich zakochana i robię je kilka razy w miesiącu! Są idealne!
Belgijskie gofry z ricottą
Składniki na 8 sztuk:
- 3 jajka
- Cukier wanilinowy (jeśli robisz w wersji wytrawnej to pomiń)
- 250 g sera ricotta
- 100 ml mleka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 6-7 łyżek mąki pszennej uniwersalnej
- Płaska łyżeczka suchych drożdży
Najlepiej jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej, a mleko może być lekko ciepłe.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać ricottę i mieszać, potem dodać kolejne składniki. Mieszać do ich połączenia i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę. Gofry smażyć, w zależności od mocy gofrownicy pomiędzy 5-10 minut. Nie otwierać pokrywy wcześniej!
Wykonanie krok po kroku znajdziecie na moim Instagramie, w rolkach tutaj: https://www.instagram.com/reel/CixovNEMLJ8/?utm_source=ig_web_copy_link
Z tego ciasta można też zrobić placuszki, racuchy – jest naprawdę pyszne i ma wiele zastosowań!
Polecam spróbować również pyszne gofry marchewkowe: Gofry marchewkowe – przepis
Smacznego!