Musaka grecka to zapiekanka, którą przygotowuje się na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa. Ja dziś proponuję Ci musakę, wywodzącą się z Bułgarii, gdzie bakłażana zamienia się na ziemniaki. Jest to bardzo proste, aromatyczne i smaczne danie, którego przygotowanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.
MUSAKA BUŁGARSKA
- 500 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wołowa i wieprzowa)
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (latem najlepsze będą 2 świeże pomidory, bez skóry)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cząbru
- Niepełna szklanka wody
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz
Zalewa:
- 2 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawy, wymieszać i smażyć razem do zrumienienia mięsa. W kolejnym kroku dodać passatę i dusić pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki. Można je pokroić w grubsze plastry lub w kostkę. Naczynie do zapiekania (z pokrywą) wysmarować olejem i przełożyć ziemniaki wraz z mięsem. Można ułożyć warstwowo, ale można też wszystko ze sobą wymieszać. Całość zalać wodą i wstawić do piekarnika na około 40 minut (z pokrywką). W tym czasie przygotować zalewę, która powinna „odstać” około 30 minut. Po 40 minutach pieczenia, zalać naszą zapiekankę przygotowaną zalewą, rozprowadzić ją równomiernie i zapiekać około 10-15 minut już bez pokrywki. Można pod koniec posypać serem.
Podawać z posiekaną natką pietruszki!
Smacznego!