Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia – z kajmakiem, z bananami i bitą śmietaną! Kilka dni temu zepsuł mi się piekarnik, a goście zapowiedzieli się na sobotę.. Miałam dwie opcje – zrobić jakieś ciasto bez pieczenia albo odwiedzić ulubioną cukiernię. Wybrałam opcję pierwszą i tak oto powstał ten klasyk! To jest coś pysznego! I wiadomo: w prostocie siła!
Banoffee pie czyli ciasto bez pieczenia to pyszna alternatywa dla tradycyjnych ciast!
Czas przygotowania:
15-20 minut
Całkowity czas przygotowania:
2-3 godziny
Składniki:
Spód:
- 250 g kruchych ciastek kakaowych
- 80 g masła
Ciasteczka zmielić na „piasek”, dodać starte zimne masło i zagnieść do połączenia. Wyłożyć spód formy (do tarty lub tortownicy) i wstawić do lodówki.
Masa kajmakowa:
- Puszka masy kajmakowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- Mix orzechów: włoskie, ziemne, prażone laskowe i migdały (można pokruszyć)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do masy kajmakowej i wymieszać. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i posypać orzechami. Wstawić do lodówki.
Masa bananowa:
- 3 -4 banany
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru (opcja)
- sok z cytryny
Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wymieszać delikatnie z połową bananów i wyłożyć na masę kajmakową. Na wierzchu poukładać pozostałe banany, posypać orzechami, pokruszonymi ciasteczkami lub startą czekoladą. Schłodzić minimum 2h i przechowywać w lodówce!
Polecam też przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i bezą:
Albo szarlotkę na kruchym maślanym spodzie – krok po kroku na filmie:
https://www.instagram.com/reel/CnklVPkt7lA/?utm_source=ig_web_copy_link