Serowe knedle ze śliwkami to mój smak dzieciństwa! Nie każdy wie, że urodziłam się w Czechosłowacji – tak tak, kiedyś istniało takie państwo! Teraz to są Czechy! Moja mama knedle robiła często, więc nie może ich zabraknąć również na moim blogu! Przepis zostawiam oczywiście, a wykonanie możecie podejrzeć na moim Instagramie -> Rolki FOODLAJF
Przepis na knedle ze śliwkami jest bardzo prosty, polecam spróbować!
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
25 minut
Składniki na 20 sztuk:
- 250g twarogu białego
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 100 g mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
- 30 g mąki ziemniaczanej
- Łyżka miękkiego masła
- Około 300-400 g śliwek węgierek (najlepiej)
Wykonanie:
Ze wszystkich składników (oprócz śliwek) zagnieść ciasto i odstawić na 10 minut. W tym czasie umyć i wyjąć pestki ze śliwek. Odstawić na bok. Z ciasta uformować wałek i odcinać 1-2 cm kawałki. Każdy rozpłaszczyć palcami, na środku ułożyć śliwkę i zalepić szczelnie dookoła. W garnku zagotować wodę i włożyć delikatnie knedle. Gotować około 8 minut.
W tym czasie ja zawsze robię sos, prostą polewę do moich knedli: masło + cukier trzcinowy. Pysznie karmelowy. Czasem podaję też z palonym masłem i posypuję cukrem. A moje dzieci najbardziej lubią tradycyjnie, czyli jak do leniwych – bułka tarta, masło i cukier! No niebo!
Polecam też przepis na pyszny sernik czekoladowy:
Sernik kinder czekoladka – przepis