Lato minęło i trzeba korzystać z pysznych smaków, które oferuje nam Pani Jesień.Śliwki.. jabłka.. figi.. dynia.. to co dziś pieczemy? Przepis na to półkruche ciasto jest od mojej mamy i często do niego wracam, w różnych odsłonach! Polecam się inspirować, znaleźć swoje smaki, swoje połączenia.. choć poniższy przepis jest przepyszny! Można dodać tylko śliwki, albo połączyć je 1:1 z jabłkami. Ja zrobiłam jeszcze warstwę bezy, ale ten krok można pominąć. Zapraszam na ciacho! Duża forma 28cm: 2 jajka 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 250 g miękkiego masła lub margaryny 450 g mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 kg śliwekBeza: 4 białka 200 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię i schłodzić około 30 min w lodówce.W tym czasie wyjąć pestki ze śliwek, można przekroić na połówki.Ubić bezę, czyli.. białka ubijamy, aż będą sztywne. Potem łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę i sok z cytryny, ubijać jeszcze 2-3 minuty. Piekarnik nagrzać do 180°C.Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na kształt formy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć jeden płat ciasta. Ponakłuwać widelcem. Wyłożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cukrem wanilinowym. Na śliwki wyłożyć bezę, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą połówkę ciasta.Piec około 60 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.Można podawać jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych. Polecam też przepis na pyszny sernik straciatella z białą czekoladą! LINK do przepisu Smacznego!