Tarty wytrawne często pojawiają się na moim stole. Są nie tylko smaczne i proste w wykonaniu, ale można wykorzystać produkty, które ma się w lodówce. Poniżej przepis na tartę na jaglanym spodzie, z dodatkiem hummusu. Powstała spontanicznie, z potrzeby chwili, a smakuje rewelacyjnie! Zdrowo i prosto!
Spód:
- 200 g kaszy jaglanej *
- 3 łyżki parmezanu
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki orkiszowej lub zwyklej, pszennej
- 1 łyżka posiekanych ziół (mix lubczyk, natka pietruszki i bazylia)
- Sól i pieprz
* zamiast kaszy jaglanej można użyć kaszę jęczmienną. Można też wykorzystać przepis na kruchy, zwykły spód np.:
https://www.foodlajf.pl/tarta-z-lesnymi-grzybami/
Kaszę jaglaną uprażyć na patelni, następnie wypłukać, zalać zimną wodą na około 2 cm powyżej poziomu kaszy, lekko osolić i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotować do miękkości, albo do wchłonięcia wody. W kolejnym kroku kaszę ostudzić i zblendować. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i wymieszać do połączenia.
Spód do tarty lub tortownicy natłuścić i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać i wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Farsz:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 pętko białej kiełbasy, surowej
- Kilka pieczarek
- Przyprawy: czosnek, papryka słodka, sól i pieprz
- Olej do smażenia
Pierś kurczaka umyć i pokroić w cienkie paseczki. Zamarynować w przyprawach. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plastry. Kurczaka przesmażyć na patelni, na złoty kolor i przełożyć do miseczki. Następnie obsmażyć kiełbaskę i na końcu pieczarki, doprawiając je do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Zalewa:
- 3 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- Hummus klasyczny (opakowanie 160g)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanych ziół (lubczyk i natka pietruszki)
- 2 łyżeczki suszonego czosnku lub 1 wyciśnięty ząbek
- Sól i pieprz do smaku
Jajka rozmieszać w misce, dodać jogurt, hummus i wymieszać. W kolejnym kroku dodać parmezan, zioła, doprawić do smaku i wymieszać.
Na podpieczony jaglany spód wyłożyć kurczaka, kiełbaskę i pieczarki. Zalać masą jajek. Na wierzchu udekorować kilkoma pieczarkami i ziołami.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 45 minut (sprawdzić czy zalewa jest zwarta i upieczona).
Podawać ze świeżymi ziołami. Na ciepło lub na zimno. Idealny pomysł na wielkanocny obiad.
Po więcej inspiracji zapraszam na blog.
Smacznego!