Jako miłośniczka kuchni azjatyckiej, nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez woka. Dzięki jego odpowiedniej budowie ciepło jest zawsze równomiernie rozłożone, a łatwość mieszania i rozprowadzenia smaku daje nam świetny efekt końcowy. Na rynku jest wiele dostępnych marek, sprzętów, często ciężko podjąć decyzję i wybrać najlepszy wok dla siebie. Rozpiętość cenowa nie pomaga, a czytając subiektywne opinie w Internecie wcale nie jesteśmy mądrzejsi. Ale… Jako blogerka kulinarna używam w swojej kuchni wielu różnych sprzętów i spróbuję Wam pomóc w tym wyborze, pisząc własną ocenę.
Dzięki PAYBACK miałam okazję przetestować WOK Simply Clean Tefal i przygotować na nim pyszne i proste warzywa stir fry. W połączeniu z dobrą patelnią – dla mnie to obiad idealny!
Cała recenzja znajduje się na stronie PAYBACK gdzie dzielę się moją opinią oraz potrzebnymi informacjami, które pomogą w wyborze i zakupie woka
Zapraszam również na pyszny obiad i przepis na warzywa stir fry z ryżem jaśminowym
Składniki (dla 2 osób):
- 1 marchewka
- ½ papryki
- Twarda część, tzw. trzon brokułu + kilka różyczek
- Cebula lub szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- Dymka
- Kolendra lub natka pietruszki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia
- Prażony sezam
- Ryż jaśminowy
Przy robieniu dania stir fry, czyli szybkie smażenie i mieszanie, wszystkie produkty musimy wcześniej przygotować, bo samo smażenie zajmie nam kilka chwil. Marchewkę, paprykę, twarde części brokułu kroimy w cienkie słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dymkę kroimy, obrywamy listki kolendry czy natki pietruszki. Przygotowujemy sos: mieszamy razem sos sojowy, ostrygowy. Gotujemy wcześniej ryż lub makaron ryżowy.
Na Woku Simply Clean Tefal rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę, smażymy mieszając przez minutę, dorzucamy czosnek i smażymy kolejne 30 sekund. Wrzucamy warzywa i smażymy, mieszając przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukier i całość zalewamy sosem i smażymy razem, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Na koniec wrzucamy dymkę, podajemy z ryżem, kolendrą i prażonym sezamem.
Smacznego!