Piękna wiosna za oknem, korzystajmy! Nie trzeba też spędzać długich godzin „przy garach” bo podrzucam dziś przepis na prosty, pyszny i szybki obiad! Curry z przecierem ananasowym od Purena
- Cebula lub szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cm startego świeżego imbiru
- 1 czubata łyżka pasty curry (u mnie czerwona)
- 600 g mięsa z piersi lub z nogi kurczaka
- Dwie garści szpinaku świeżego
- Papryka
- ½ cukinii
- 400 ml mleczka kokosowego
- 150 ml przecieru ananasowego od Purena
- Olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
- 2 łyżeczki kuminu
- Sok z cytryny lub limonki do smaku
- Sos rybny lub sól do smaku
Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać imbir oraz pastę curry i przesmażyć chwilę razem. Dodać pokrojone w kostkę mięso, smażyć razem 5-6 minut. Doprawić sosem rybnym i kuminem. W kolejnym kroku dodać przecier ananasowy Purena, mleczko kokosowe i wymieszać. Dodać szpinak, posiekaną paprykę, cukinię i gotować razem kilka minut. Doprawić do smaku. Podawać np.: z ryżem jaśminowym, kolendrą, papryczką chilli i prażonym sezamem.
Po więcej smacznych i prostych przepisów zapraszam również na mój profil na Instagramie – foodlajf.pl
Smacznego!