Sernik z bezą
Spód:
- 200 g bułki tartej
- 130 g cukru
- 130 g oleju kokosowego
Wymieszać, zagnieść i wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Masa serowa:
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 500 g sera na sernik (u mnie waniliowy)
- Budyń waniliowy
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser i budyń, wymieszać do połączenia. Piekarnik nagrzać do 180°C Wstawić sernik i piec około 20 minut.
Beza:
- 5 białek
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijać razem 2 minuty. Ubita piana z białek powinna być bialutka i błyszcząca.
Po 20 minutach pieczenia, delikatnie wyłożyć ubite białka na sernik, zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec razem kolejne 50 minut. Jeśli beza zacznie mocno brązowieć – przykryć od góry papierem do pieczenia. Ostudzić przy uchylonym piekarniku.
Ciasto jest kremowe, delikatne i przepyszne!
Polecam !!! Smacznego!
1 Komentarz
Słodkie okruszki
3 lata agoPyszny sernik 🙂