Dzisiaj chcę przypomnieć przepis na najlepsze, domowe, tradycyjne pączki. Ciasto rozpływające się w ustach, a dzięki nadzieniu z mango i wiśni smak odczaruje naszą szarą rzeczywistość!
Przeciery owocowe od Purena Polska możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów i poniżej jeden z nich!
Pączki i marmolada mango!
Składniki na 20 dużych lub 30 małych pączków
- 500 g mąki pszennej 650
- 130 g cukru + łyżka do zaczynu
- Cukier wanilinowy (opcjonalnie)
- 70 g rozpuszczonego masła
- 5 żółtek
- 200 ml ciepłego mleka + 50 ml do zaczynu
- 45 g świeżych drożdży
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- 1,5 – 2 litry oleju roślinnego lub smalcu do smażenia
Zrobić zaczyn (duże naczynie, bo wyrośnie mocno): drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka i łyżce cukru. Odstawić na 15 minut.
Żółtka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki, zaczyn i wszystko wymieszać. Przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Powinno być elastyczne, lekko może kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2h aby wyrosło i podwoiło objętość.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, zagnieść kilka razy i podzielić na równe kawałki. Uformować kuleczki (jak bułki), spłaszczyć i nałożyć na środek farsz. Następnie zawinąć ze wszystkich stron i zakleić, aby przy smażeniu nie wypłynął. Jeśli nadzienie jest płynne – nadziewać pączki już po usmażeniu przez rękaw kuchenny lub dużą strzykawkę.
Układać na oprószonym mąką papierze do pieczenia, przykryć i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie w szerokim garnku nagrzać olej. Najlepiej jeśli macie termometr spożywczy, to wtedy temperatura oleju powinna być około 170°C. Ja pączki smażę we frytownicy, jest to chyba najwygodniejsze. Pamiętej, aby przygotować również lukier w miseczce.
W kolejnym kroku wkładać delikatnie pączki do oleju, np. po 2-3 sztuki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu odsączyć na ręczniku papierowym, ale jeszcze ciepłe zamoczyć w lukrze i odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Lukier otoczy pączki cienką warstwą.
Nadzienie mango:
- 200 ml przecieru mango od Purena Polska
- 2 garści mrożonych wiśni bez pestek,
- 2 łyżeczki cukru kokosowego lub trzcinowego,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła (opcjonalnie)
Na patelni podsmażyć wiśnie na oleju kokosowym lub maśle, z dodatkiem cukru. Jak puszczą sok, dodać przecier mango, wymieszać i smażyć do odparowania płynów. Doprawić sokiem z cytryny i na koniec zmiksować na gładko.
RADA: Powstały sos można wykorzystać nie tylko jako nadzienie do pączków, ale też jest idealnym dodatkiem do deserów, owsianek, naleśników, placków czy gofrów.
Jeśli nie masz czasu na przygotowanie tradycyjnych drożdżowych pączków, to polecam mini serowe pączusie, które zrobisz w 10 minut. Link poniżej:
Smacznego Tłustego Czwartku!
1 Komentarz
Jak się całować
3 lata agoSuper inspiracja na nadzienie mango 😉