Dzień dobry!
Dzisiaj mam ogromną przyjemność zaprosić Cię w kulinarną podróż razem z Purena
Kurczak MAAFE, czyli „po afrykańsku” to bardzo prosta i bardzo smaczna propozycja na jednogarnkowe danie. W moim przepisie użyłam nowości od Purena , czyli przecieru z ananasa! Wyszło naprawdę pysznie, więc dzielę się przepisem.
Kurczak maafe (4 porcje):
✔️ 800 g mięsa z nogi kurczaka
✔️ 2-3 czubate łyżki masła orzechowego
✔️ Przecier z ananasa Purena✔️ 300 ml bulionu
✔️ Cebula + szalotka
✔️ 2-3 ząbki czosnku
✔️ Papryczka chili
✔️ Przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, sól
✔️ Olej do smażenia (może też być kokosowy)
Kurczaka lekko posolić i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. W tym czasie pokroić cebulkę, szalotkę, papryczkę i czosnek. Mięso przełożyć na talerz i na tej samej patelni, dodając trochę oleju podsmażyć pokrojone cebule, czosnek i chili. Przełożyć mięso, dodać przyprawy, wymieszać. Dodać wymieszany bulion z masłem orzechowym i przecierem z ananasa. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Mięso powinno być mięciutkie, a sos aksamitnie gęsty. Podawać z ryżem, płatkami chili i zieloną dymką. Smacznego!